postheadericon Co jeść na diecie bezglutenowej

Celiakia czyli choroba trzewna polega na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego, które związane są z nietolerancją glutenu. Jest to choroba dość uciążliwa, jednak medycyna znalazła na nią sposób. Leczenie polega na stosowaniu specjalnej diety, w której wyeliminowane z pożywienia zostają wszystkie produkty zawierające pszenicę, żyto bądź jęczmień, zarówno naturalne, jak i przetworzone. Aby leczenie było skuteczne, dieta powinna być stosowana nieprzerwanie przez całe życie chorego. Produkty, które są zakazane u osób cierpiących na celiakię, to mąka pszenna oraz żytnia, makarony, pieczywo zarówno białe jak i razowe, chleb chrupki, kasza jęczmienna oraz manna, otręby pszenne, wszelkie wyroby cukiernicze zawierające mąkę pszenną, wędliny z domieszką glutenu, zbożowa kawa oraz ocet. Zabronione jest także jedzenie wszystkich innych produktów z dodatkiem jęczmienia, pszenicy lub żyta. W Polsce chorzy muszą również unikać owsa, gdyż jest on również zanieczyszczony. Dieta ta jest dość restrykcyjna, trzeba także uważać na jedzenie poza domem. Na szczęście coraz więcej restauracji ma w swoich menu potrawy odpowiednie dla osób chorujących na celiakię. Także produkty spożywcze odpowiednie dla chorych są oznaczane znakiem przekreślonego kłosa. Dzięki temu łatwiej jest znaleźć odpowiednie dla siebie dania.

Comments are closed.

Na temat
  • Trzeba naprawdę się nieco namęczyć żeby potrafić  schudnąćTrzeba naprawdę się nieco namęczyć żeby potrafić schudnąć
    W dzisiejszym świecie niesamowite jest to jak wielu ludzi jest otyłych. Otyłość jest naprawdę ogromną zmorą ludzkości, niemal każdy ma w swojej rodzinie osobę otyłą. Otyłość prowadzi do wielu chorób, …
  • ZdrowieZdrowie
    Fenyloketonuria Przyglądając się uważniej opisom na opakowaniach niektórych produktów spożywczych i leków, można zauważyć pisemne ostrzeżenia, że dany produkt zawiera fenyloalaninę lub inny składnik będący jej źródłem. Taka informacja jest …
Strony