postheadericon Konserwanty żywności – wszechobecne w naszym życiu

Czasami robiąc zakupy w supermarkecie zastanawiamy się jak to możliwe, że ciasto ma termin przydatności do spożycia rok czasu, podobnie jak inne produkty spożywcze, zapakowane w folię, przeważnie w opakowania próżniowe. Dzieje się tak oczywiście dzięki konserwantom, zawartym w danych produktach spożywczych – im więcej konserwantów, tym termin przydatności do spożycia danych artykułów jest dłuższy. Producenci żywności chwalą sobie wszelkie udogodnienia powstałe na skutek stosowania coraz liczniejszych konserwantów, bowiem mają większą gwarancje, że ich produkty sprzedadzą się w dłuższym czasie, kiedy są przydatne jeszcze do spożycia. Powstaje jednak pytanie, czy takie faszerowanie żywności wielką liczbą konserwantów, środków wzmacniających smak, zapach potraw, jest dobry dla naszego organizmu? Większość specjalistów z zakresu żywienia ma w tej sprawie wyrobiony pogląd – konserwanty – wbrew swojej nazwie – nie konserwują organizmu człowieka, lecz powodują jego stopniową degradację, przyczyniają się do powstania chorób cywilizacyjnych, jak nadciśnienie, cukrzyca czy miażdżyca.

Comments are closed.

Na temat
  • Centrum medycyny estetycznej warszawa
    Skuteczna walka z defektami urody. Drobne defekty urody mogą nam poważnie utrudnić życie. W czasach, gdy piękny wygląd często okazuje się przepustką do sukcesu, problemy związane ze stanem skóry lub …
  • Sposoby na lepsze trawienie
    Wielu z nas czasem doświadcza objawów niestrawności. Jedni z nas częściej, a inni z kolei nie. Zależy to oczywiście od odporności naszego układu trawienia, ale także nawyków żywieniowych i genetycznych …
Strony