postheadericon Konserwanty żywności – wszechobecne w naszym życiu

Czasami robiąc zakupy w supermarkecie zastanawiamy się jak to możliwe, że ciasto ma termin przydatności do spożycia rok czasu, podobnie jak inne produkty spożywcze, zapakowane w folię, przeważnie w opakowania próżniowe. Dzieje się tak oczywiście dzięki konserwantom, zawartym w danych produktach spożywczych – im więcej konserwantów, tym termin przydatności do spożycia danych artykułów jest dłuższy. Producenci żywności chwalą sobie wszelkie udogodnienia powstałe na skutek stosowania coraz liczniejszych konserwantów, bowiem mają większą gwarancje, że ich produkty sprzedadzą się w dłuższym czasie, kiedy są przydatne jeszcze do spożycia. Powstaje jednak pytanie, czy takie faszerowanie żywności wielką liczbą konserwantów, środków wzmacniających smak, zapach potraw, jest dobry dla naszego organizmu? Większość specjalistów z zakresu żywienia ma w tej sprawie wyrobiony pogląd – konserwanty – wbrew swojej nazwie – nie konserwują organizmu człowieka, lecz powodują jego stopniową degradację, przyczyniają się do powstania chorób cywilizacyjnych, jak nadciśnienie, cukrzyca czy miażdżyca.

Comments are closed.

Na temat
  • Dieta małego dzieckaDieta małego dziecka
    Każdy rodzic doskonale wie, jak bardzo ważne jest to, by podawać swojemu dziecku zdrowe jedzenie, dzięki któremu będzie ono zdrowo rosnąć i zdrowo się rozwijać. Jeżeli chodzi o zupełnie maleńkie …
  • Odżywianie kobiet w ciążyOdżywianie kobiet w ciąży
    Okres ciąży to najważniejszy czas w życiu większości kobiet. Musza one zachować wtedy szczególna ostrożność w zakresie odżywiania tak, żeby zapewnić odpowiednie warunki rozwojowe swojemu dziecku. W okresie ciąży należy …
Strony