postheadericon Konserwanty żywności – wszechobecne w naszym życiu

Czasami robiąc zakupy w supermarkecie zastanawiamy się jak to możliwe, że ciasto ma termin przydatności do spożycia rok czasu, podobnie jak inne produkty spożywcze, zapakowane w folię, przeważnie w opakowania próżniowe. Dzieje się tak oczywiście dzięki konserwantom, zawartym w danych produktach spożywczych – im więcej konserwantów, tym termin przydatności do spożycia danych artykułów jest dłuższy. Producenci żywności chwalą sobie wszelkie udogodnienia powstałe na skutek stosowania coraz liczniejszych konserwantów, bowiem mają większą gwarancje, że ich produkty sprzedadzą się w dłuższym czasie, kiedy są przydatne jeszcze do spożycia. Powstaje jednak pytanie, czy takie faszerowanie żywności wielką liczbą konserwantów, środków wzmacniających smak, zapach potraw, jest dobry dla naszego organizmu? Większość specjalistów z zakresu żywienia ma w tej sprawie wyrobiony pogląd – konserwanty – wbrew swojej nazwie – nie konserwują organizmu człowieka, lecz powodują jego stopniową degradację, przyczyniają się do powstania chorób cywilizacyjnych, jak nadciśnienie, cukrzyca czy miażdżyca.

Comments are closed.

Na temat
  • Medycyna regeneracyjnaMedycyna regeneracyjna
    W trakcie trwania leczenia podawane są pacjentowi młode komórki, które mają zastąpić te stare, w których wystąpiły zmiany chorobowe. Może tutaj dojść również do terapii genowej, która jest niezwykle rozwinięta …
  • Negatywne myślenie doprowadzi do pogorszenia Twojego zdrowiaNegatywne myślenie doprowadzi do pogorszenia Twojego zdrowia
    Negatywne myślenie w trakcie choroby jest jednym z jej objawów. Pierwszą rzeczą, którą warto sobie uzmysłowić jest właśnie taka sytuacja. Im lepiej będziesz myślał o dochodzeniu do zdrowia podczas choroby …
Strony