postheadericon Odżywianie kobiet w ciąży

Okres ciąży to najważniejszy czas w życiu większości kobiet. Musza one zachować wtedy szczególna ostrożność w zakresie odżywiania tak, żeby zapewnić odpowiednie warunki rozwojowe swojemu dziecku. W okresie ciąży należy zatem unikać niektórych produktów, ale zwrócić uwagę na zwiększenie przyjmowania innych artykułów spożywczych. Najważniejsze staje się w tym okresie wyeliminowanie różnorodnych używek. Alkohol, kawa, papierosy, a nawet herbata mogą zaburzać rozwój nienarodzonego malucha. Są to zatem produkty niezalecane w okresie ciąży. Ten czas w życiu kobiety powinien zawierać zdecydowanie większe dawki witamin oraz mikroelementów. Najwięcej takich wartości zawierają owoce oraz warzywa. Można zatem swobodnie podjadać tego typu produkty. Ponadto stosunkowo dobrym rozwiązaniem są produkty nabiałowe. Są one lekkostrawne, czyli łatwo przyswajalne przez organizm ciężarnej oraz zawierają dużą ilość wapnia niezbędnego do zachowania prawidłowego układu kostnego naszego organizmu. Przy zwiększającym się obciążeniu organizmu ważne jest zatem zabezpieczenie możliwości kostnych naszego ciała.

Comments are closed.

Na temat
  • Stosowanie diety w życiu codziennymStosowanie diety w życiu codziennym
    W życiu codziennym staramy się w miarę naszych możliwości zwracać uwagę na to, co jemy, gdyż nie chcemy aby nasz żołądek, a tym samym zdrowie ucierpiało na złym żywieniu. Najbardziej …
  • Wypadki i rehabilitacjaWypadki i rehabilitacja
    Jeśli ulegliśmy poważnemu wypadkowi, nie zawsze możemy mieć możliwość szybkiego powrotu do zdrowia. Leczenie w takich stacjach bywa skuteczniejsze, jeśli możemy korzystać z nowoczesnych metod rehabilitacji. Jak możemy zauważyć w …
Strony