postheadericon Odżywianie kobiet w ciąży

Okres ciąży to najważniejszy czas w życiu większości kobiet. Musza one zachować wtedy szczególna ostrożność w zakresie odżywiania tak, żeby zapewnić odpowiednie warunki rozwojowe swojemu dziecku. W okresie ciąży należy zatem unikać niektórych produktów, ale zwrócić uwagę na zwiększenie przyjmowania innych artykułów spożywczych. Najważniejsze staje się w tym okresie wyeliminowanie różnorodnych używek. Alkohol, kawa, papierosy, a nawet herbata mogą zaburzać rozwój nienarodzonego malucha. Są to zatem produkty niezalecane w okresie ciąży. Ten czas w życiu kobiety powinien zawierać zdecydowanie większe dawki witamin oraz mikroelementów. Najwięcej takich wartości zawierają owoce oraz warzywa. Można zatem swobodnie podjadać tego typu produkty. Ponadto stosunkowo dobrym rozwiązaniem są produkty nabiałowe. Są one lekkostrawne, czyli łatwo przyswajalne przez organizm ciężarnej oraz zawierają dużą ilość wapnia niezbędnego do zachowania prawidłowego układu kostnego naszego organizmu. Przy zwiększającym się obciążeniu organizmu ważne jest zatem zabezpieczenie możliwości kostnych naszego ciała.

Comments are closed.

Na temat
  • Dieta śródziemnomorskaDieta śródziemnomorska
    Stosowanie się do odpowiedniej diety to nie tylko kwestia schudnięcia. To przede wszystkim wybór odpowiednich nawyków żywieniowych, których powinniśmy się ściśle trzymać. Do wyboru jest bardzo wiele diet, które z …
  • Konserwanty żywności – wszechobecne w naszym życiuKonserwanty żywności – wszechobecne w naszym życiu
    Czasami robiąc zakupy w supermarkecie zastanawiamy się jak to możliwe, że ciasto ma termin przydatności do spożycia rok czasu, podobnie jak inne produkty spożywcze, zapakowane w folię, przeważnie w opakowania …
Strony