postheadericon Popularność zdrowego żywienia

Na pierwszy rzut oka wydawać się może, że kraje bardziej rozwinięte technologicznie i medialne, bogatsze i posiadające dostęp do najróżniejszych produktów z całego świata, są przeczulone na punkcie wybierania absolutnie najbardziej odpowiednich substancji odżywczych i produktów. Przykład społeczeństwa amerykańskiego pokazuje jednak, że szybkie bogacenie się rodzin może prowadzić do czegoś całkiem przeciwnego – szybkiej popularyzacji niezdrowej żywności, szczególnie tzw. fast-foodów. W odpowiedzi na takie trendy i rosnącą modę na szybkie jedzenie kolejne instytucje i grupy społeczne starają się popularyzować pojęcie slow-food, które nie oznacza jedynie wolniejszego przygotowywania posiłków w restauracjach, ale przede wszystkim wiąże się z całą filozofią, według której jakość życia także psychicznego wynika ze wszystkich czynników zewnętrznych – w ogromnej więc mierze także z jedzenia. Nie oznacza to jednak, że osoby bardziej chore czy otyłe powinny za wszelką cenę zmieniać dietę i swoje wieloletnie przyzwyczajenia.

Comments are closed.

Na temat
  • Nowe wyzwania zdrowotneNowe wyzwania zdrowotne
    Istnieje na całym świecie mnóstwo najróżniejszych popularnych i mniej popularnych sposobów na odchudzanie i nie brakuje takich, które przez lata swojej popularyzacji zyskały bardzo negatywne recenzje wśród wszystkich naukowców oraz …
  • Zapanować nad swoimi słabościamiZapanować nad swoimi słabościami
    Walka z własnymi słabościami nie jest zadaniem łatwym. Większość z nas kiepsko czuje się z tym, że nie jest w stanie wyglądać tak jak o tym marzy. Wielu z nas …
Strony