postheadericon U południowców i u nas

Spopularyzowanie w naszym kraju kuchni śródziemnomorskiej, nawet w odmianach nieco spolszczonych, spowodowało nie tylko wzrost spożycia ryb, owoców morza, warzyw pod rozmaitymi postaciami. Zaczęła być popularna i coraz częściej kupowana oliwa z oliwek, jeden ze składników kuchni południowej o szeregu najcenniejszych dla zdrowia walorach. Oprócz tego, zamiast używania do potraw dużych ilości soli kuchennej, przyszła bardzo korzystna moda na zioła. Część z nich znana była w kuchni staropolskiej i zapomniana, a ich popularność powoli wraca. Zioła przyprawowe nie tylko nie mają szkodliwego działania jak sól, wręcz przeciwnie, posiadają obok walorów smakowych, właściwości lecznicze, znane i cenione od dawien dawna. I tak na przykład, potrawy i napoje przyprawione świeżą miętą, obok świeżego smaku będą poprawiać trawienie i działać przeciwzapalnie. Zielona pietruszka pomoże zwalczyć obrzęki, bazylia pomaga w schorzeniach wątroby i działa rozkurczowo, tymianek ma działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, grzybobójcze i oczywiście wspomaga trawienie.

Comments are closed.

Na temat
  • Edukacja medyczna i komputeryEdukacja medyczna i komputery
    Nauka medycyna jest bardzo żmudnym oraz długotrwałym procesem, gdzie niezwykle istotna jest praktyka. W przypadku studentów medycyny jeszcze jakiś czas temu najważniejsza była praktyka wykonywana w placówkach medycznych i kontakt …
  • Okulary i soczewki kontaktoweOkulary i soczewki kontaktowe
    Problemy ze wzrokiem są niezwykle częstym problemem. Powodów ich powstawania nie sposób wymienić w tak krótkim tekście – kiedyś było to głównie czytanie drobnych liter, dziś zaś w największym stopniu …
Strony