postheadericon U południowców i u nas

Spopularyzowanie w naszym kraju kuchni śródziemnomorskiej, nawet w odmianach nieco spolszczonych, spowodowało nie tylko wzrost spożycia ryb, owoców morza, warzyw pod rozmaitymi postaciami. Zaczęła być popularna i coraz częściej kupowana oliwa z oliwek, jeden ze składników kuchni południowej o szeregu najcenniejszych dla zdrowia walorach. Oprócz tego, zamiast używania do potraw dużych ilości soli kuchennej, przyszła bardzo korzystna moda na zioła. Część z nich znana była w kuchni staropolskiej i zapomniana, a ich popularność powoli wraca. Zioła przyprawowe nie tylko nie mają szkodliwego działania jak sól, wręcz przeciwnie, posiadają obok walorów smakowych, właściwości lecznicze, znane i cenione od dawien dawna. I tak na przykład, potrawy i napoje przyprawione świeżą miętą, obok świeżego smaku będą poprawiać trawienie i działać przeciwzapalnie. Zielona pietruszka pomoże zwalczyć obrzęki, bazylia pomaga w schorzeniach wątroby i działa rozkurczowo, tymianek ma działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, grzybobójcze i oczywiście wspomaga trawienie.

Comments are closed.

Na temat
  • Zdrowa dietaZdrowa dieta
    Mówi się, że jest się tym, co się je. I rzeczywiście, w tym stwierdzeniu właśnie, odnaleźć można wiele prawdy życiowej pod każdym względem. A to dlatego, że od tego, jaką …
  • Medycyna wczoraj i dziśMedycyna wczoraj i dziś
    Dzisiejsze dziedziny życiowe bardzo się rozwinęły. Na przykład medycyna, jest dzisiaj bardzo dobrze rozwinięta. W dawnych czasach nie mieliśmy tylu różnorodnych usług medycznych, jak i innych zjawisk medycyny. Kiedyś ludzie …
Strony