postheadericon U południowców i u nas

Spopularyzowanie w naszym kraju kuchni śródziemnomorskiej, nawet w odmianach nieco spolszczonych, spowodowało nie tylko wzrost spożycia ryb, owoców morza, warzyw pod rozmaitymi postaciami. Zaczęła być popularna i coraz częściej kupowana oliwa z oliwek, jeden ze składników kuchni południowej o szeregu najcenniejszych dla zdrowia walorach. Oprócz tego, zamiast używania do potraw dużych ilości soli kuchennej, przyszła bardzo korzystna moda na zioła. Część z nich znana była w kuchni staropolskiej i zapomniana, a ich popularność powoli wraca. Zioła przyprawowe nie tylko nie mają szkodliwego działania jak sól, wręcz przeciwnie, posiadają obok walorów smakowych, właściwości lecznicze, znane i cenione od dawien dawna. I tak na przykład, potrawy i napoje przyprawione świeżą miętą, obok świeżego smaku będą poprawiać trawienie i działać przeciwzapalnie. Zielona pietruszka pomoże zwalczyć obrzęki, bazylia pomaga w schorzeniach wątroby i działa rozkurczowo, tymianek ma działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, grzybobójcze i oczywiście wspomaga trawienie.

Comments are closed.

Na temat
  • Dieta cudDieta cud
    Trudno jest wskazać na jakąkolwiek dietę cud, gdyż tak naprawdę, jeśli będziemy ją stosowali przez krótki czas, i nie będziemy pracowali nad sylwetką, i nad własnym zdrowiem to nam ona …
  • Dbanie o swoje zdrowieDbanie o swoje zdrowie
    Moda na bycie zdrowym staje się ostatnio impulsem dominującym w wielu rozwiniętych krajach. Społeczeństwa kapitalistyczne czują się zdecydowanie lepiej, jeśli mogą mówić o sobie, że mają zdrowie i wykorzystują naturalne …
Strony