postheadericon Utrapienie małego człowieka

Celiakia jest chorobą nękającą dzieci, którym podano gluten będący białkiem występującym w życie, pszenicy i jęczmieniu. Podanie zbyt wcześnie kaszek, czy pieczywa, może wpłynąć na pojawienie się uczulenia. Nieumiejętność strawienia składników powoduje biegunki i ból brzucha, a także wymioty. Reakcją alergiczną bywa również obrzęk skóry, ból i swędzenie. Ciągłe podrażnienie jelita cienkiego wpływa na złe wchłaniania substancji pokarmowych, a co za tym idzie złego stanu pacjenta. Bagatelizowanie, bądź nie wykrycie uczulenia może wpłynąć na rozwój organizmu. Na szczęście diagnostyka szybko rozpoznaje źródło problemu i należy stosować się do zalecanej diety, by objawy ustąpiły. Jest wiele produktów, które nie zawierają tej nietolerowanej substancji. W diecie mogą pojawić się soja, ryż, kukurydza, fasola i ziemniaki, które z powodzeniem zastąpią niechciany gluten. Aby utrzymać stan zdrowia małego pacjenta na dobrym poziomie należy zwracać uwagę na składniki gotowych produktów, koniecznie czytając etykiety.

Comments are closed.

Na temat
  • Praca w Anglii
    Po pracę do Anglii. Wobec obecnej sytuacji panującej na rynku pracy w naszym kraju, nic dziwnego że coraz więcej osób zaczyna szukać szans na zarobek za granicą. Do najpopularniejszych kierunków …
  • Problem młodych dziewcząt – anoreksja i bulimia
    Problemy z odżywianiem o podłożu psychicznym mogą być dwojakiego rodzaju, na przykład może to być anoreksja lub tez bulimia. Oba rodzaje problemów mogą zakończyć się bardzo dużymi problemami, nawet śmiercią, …
Strony