postheadericon Utrapienie małego człowieka

Celiakia jest chorobą nękającą dzieci, którym podano gluten będący białkiem występującym w życie, pszenicy i jęczmieniu. Podanie zbyt wcześnie kaszek, czy pieczywa, może wpłynąć na pojawienie się uczulenia. Nieumiejętność strawienia składników powoduje biegunki i ból brzucha, a także wymioty. Reakcją alergiczną bywa również obrzęk skóry, ból i swędzenie. Ciągłe podrażnienie jelita cienkiego wpływa na złe wchłaniania substancji pokarmowych, a co za tym idzie złego stanu pacjenta. Bagatelizowanie, bądź nie wykrycie uczulenia może wpłynąć na rozwój organizmu. Na szczęście diagnostyka szybko rozpoznaje źródło problemu i należy stosować się do zalecanej diety, by objawy ustąpiły. Jest wiele produktów, które nie zawierają tej nietolerowanej substancji. W diecie mogą pojawić się soja, ryż, kukurydza, fasola i ziemniaki, które z powodzeniem zastąpią niechciany gluten. Aby utrzymać stan zdrowia małego pacjenta na dobrym poziomie należy zwracać uwagę na składniki gotowych produktów, koniecznie czytając etykiety.

Comments are closed.

Na temat
  • W zdrowym ciele zdrowy duchW zdrowym ciele zdrowy duch
    Nie bez przyczyny takie przysłowiowe motto królowało zawsze na salach gimnastycznych i zawsze zdobiło plakaty promujące zdrowie. Zdrowe nawyki jedzenia i odpowiedni tryb życia zawsze stawiało się na pierwszym miejscu …
  • Laboratoria medyczneLaboratoria medyczne
    Wiadomo, że medycyna, jest dla nas wielkiej jakości ewenementem, w którym mamy okazję, aby odnaleźć swoje powołanie. Są osoby, które zdecydowanie lepiej czują się jako lekarz salowy, a są też …
Strony