postheadericon Zdrowa żywność to ekologiczna żywność

Rozwój techniczny i technologiczny sprawił, że dzisiejsi rolnicy są w stanie zebrać nawet kilka razy więcej plonów niż to było jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Nie dość, że zbierają więcej to robią to zdecydowanie szybciej i dla nich samych o wiele łatwiej. Dużo się mówi w mediach o zdrowej i ekologicznej żywności. Trudno jednak oprzeć się wrażeniu, że jeśli dzisiaj produkuje się kilka razy więcej na tym samym obszarze co kiedyś to to nie stało się tylko dzięki nowym traktorom czy kombajnom. Wszystko jest zasługą nowych rodzajów nasion i nawozów. Nie zostały one cudownie odkryte w dalekich zakątkach naszej planety, lecz sztucznie wychodowane w laboratoriach na całym świecie, dlatego właśnie powraca moda na zdrowe czyli ekologiczne produkty, do upraw których nie stosuje się żadnych pestycydów, środków grzybobójczych czy gotowych pasz. Produkty ekologiczne, muszą spełniać wiele wymogów, aby móc je jako takie zakwalifikować, przez co są kilkakrotnie droższe dla normalnego konsumenta, jakość jednak musi mieć swoją cenę.

Comments are closed.

Na temat
  • Negatywne myślenie doprowadzi do pogorszenia Twojego zdrowiaNegatywne myślenie doprowadzi do pogorszenia Twojego zdrowia
    Negatywne myślenie w trakcie choroby jest jednym z jej objawów. Pierwszą rzeczą, którą warto sobie uzmysłowić jest właśnie taka sytuacja. Im lepiej będziesz myślał o dochodzeniu do zdrowia podczas choroby …
  • Choroby, na które zapada najwięcej osóbChoroby, na które zapada najwięcej osób
    Niestety, mimo tego, że medycyna wciąż bardzo szybko się rozwija, znajdując coraz więcej leków pomocnych przy – do niedawna wydawałoby się, że nie uleczalnych – chorobach, a my sami coraz …
Strony